Tijdens deze Hackathon heb ik samengewerkt met studenten van de opleidingen Communicatie, Informatica en Fysiotherapie.

De opdracht
De Hackathon bestond uit twee dagen waarin wij door middel van creatieve methoden, prototypen en testen een zorgrobot moesten ontwikkelen.
We kregen de eerste dag gelijk informatie over trends in de zorg en hebben op basis daarvan een doelgroep gekozen.
In de toekomst zal het aantal ouderen sterk toenomen, doordat de Babyboom generatie over 4 jaar allemaal 80-jarigen zullen worden. Er is veel aandacht voor het stijgende aantal ouderen maar de werkende bevolking zal hierdoor ook te maken krijgen met steeds meer druk en verantwoordelijkheden. 
We besloten om ons daarom te richten op jongvolwassenen die in een burn-out terecht komen of veel stress ervaren door de druk die de huidige maatschappij veroorzaakt.

Random Word Stimulation, Darkside Brainstorm en Mindmapping zijn een aantal creatieve methoden die wij gebruikt hebben om tot een passend concept te komen voor deze jongvolwassenen.
Iki, de zorgrobot
Het eindresultaat van deze Hackathon was Iki, de zorgrobot. 
"Ik ben Iki, een robot die je helpt om te ontspannen in stressvolle en angstige situaties. Ik ben gemaakt van lekker zacht materiaal, dus aai mij gerust. Mijn hartslag zorgt ervoor dat je je weer op je gemak voelt. Daarnaast maak ik rustgevende geluidjes die je helpen om even aan andere dingen te denken." 
Door middel van een Arduino met een bewegingssensor, motortje en speaker reageert Iki op aanraking. Als je hem vastpakt trilt het motortje in het ritme van een rustige hartslag. Daarnaast hoor je het geluid van een spinnende kat. 
Het prototype van Iki is wat groter uitgevallen dan hij in werkelijkheid moet zijn. Het is de bedoeling dat Iki iets groter is dan een stressbal en gemakkelijk meegenomen kan worden in de trein, zodat mensen die last hebben van paniek of stress even een moment hebben om rustig te worden.
Iki is volledig gemaakt van fleecestof, gevuld met spons en rijst. Hij is hierdoor erg kneedbaar, uit verschillende testen die wij hebben uitgevoerd bleek dat mensen het prettig vinden om ergens in te knijpen als ze zich angstig. of gestresst voelen. Op de tweede dag van de Hackathon hebben wij het prototype van Iki gerealiseerd, inclusief naaiwerk, opvulling en de technische aspecten.​​​​​​​

Andere projecten

Back to Top