Opdrachtgever: CMD studieopdracht
Tijdsbestek: 10 weken

De opdracht
Bij een autonoom project voor de opleiding CMD (Communicatie & Multimedia Design) kreeg ik de mogelijkheid om zelf een onderwerp te kiezen waar ik aandacht aan wilde besteden.
In eerste instantie wil ik iets gaan ontwerpen voor eenzame ouderen, maar ik liep volledig vast. Dit kwam doordat er eigenlijk een ander persoonlijk probleem speelde waar ik aandacht aan moest besteden.
Ik zat toen in het 3e jaar van mijn opleiding en merkte dat ik onzeker was over mijn loopbaan na CMD. Ik had geen idee hoe alumni dit hadden aangepakt en wat mij te wachten stond. Ik vond dat mijn vaardigheden op gebied van visual design en coderen niet goed genoeg waren en ik zag andere kwaliteiten niet als noemenswaardig.
Mijn ontwerpdoel werd daarom om meer inzicht te krijgen in hoe CMD alumni hun weg hadden gevonden na de opleiding, zodat ik meer vertrouwen zou krijgen in mijn eigen toekomst.
Het proces
Ik ben allereerst in gesprek gegaan met andere CMD-studenten tijdens een presentatie. Ik stelde hen de volgende twee vragen: 
1. Wat doe ik als ik mij onzeker voel over mijn carrière?
2. Hoe gaan de eerste 5 jaar na mijn studie eruit zien? 
Ik liet de CMD'ers vervolgens hun antwoorden op kaartjes schrijven, om zo inzicht te krijgen hoe andere studenten aankijken tegen hun toekomst na de opleiding.
Op de eerste vraag kwamen super positieve en lieve antwoorden. Hierdoor voelde ik me eigenlijk gelijk een stuk beter. Veel studenten gaven aan dat ze veel praten met vrienden en familie en advies vragen aan hun studieloopbaancoach. Twee antwoorden sprongen er echt uit voor mij: 

Op de tweede vraag kwamen, uiteraard, verschillende antwoorden. Wat echter wel opvallend was, was dat veel studenten aangaven dat ze daar eigenlijk nog helemaal geen beeld van hadden. Een student zei: ‘Ik zie wel hoe het gaat.’ Ook bleek dat veel studenten naast CMD aan andere projecten werken waar ze na de opleiding misschien mee verder willen, of blijven plakken bij hun stagebedrijf.
Een opmerking die een student maakte toen we de antwoorden gingen bespreken is mij echt bijgebleven: 
"Waarom wil je eigenlijk helemaal weten hoe het gaat lopen na de opleiding? Het gaat er toch juist om dat je gaat ontdekken wat je wilt, dat weet je nooit van tevoren."
In gesprek met alumni
Vervolgens ben ik contact gaan zoeken met CMD alumni. Ik stelde een vragenlijst om te weten te komen of de alumni tijdens hun opleiding al wisten wat ze erna wilde gaan doen en hoe zij zich de eerste 5 jaar na de opleiding hadden ontwikkeld. 
Daarnaast vroeg ik hen een tip te verzinnen voor CMD'ers die twijfelen over hun toekomst. 
Ik koos ervoor om met name CMD alumni te benaderen die al minimaal 5 jaar aan het werk waren.Het eindproduct
Uiteindelijk heb de antwoorden van 7 CMD alumni gebundeld in een boekje genaamd: Let the designer journey begin. 
In dit boekje is een roadmap opgenomen waarin je precies kunt zien hoe de eerste 5 jaar na de opleiding CMD zijn verlopen bij de alumni. Op deze manier kreeg ik inzicht in hoe mijn toekomst er na CMD uit kan zien.
Het heeft er voor gezorgd dat ik weer een stukje rust in mijn hoofd kreeg en besefte dat iedereen het op z'n eigen manier moet aanpakken. Daarnaast kwam ik erachter dat vrijwel niemand gelijk zijn 'droombaan' vindt. 
Ik hoop dat dit boekje andere CMD-studenten kan helpen om op een positieve manier te kijken naar alle mogelijkheden die er zijn naar de opleiding CMD. 
Meer weten over dit project?☕️
Stuur dan een mailtje naar mefeijt@live.nl
of voeg mij toe via LinkedIn.

Andere projecten

Back to Top